Glutenvrije Bakkerij

En…….eindelijk is het zover.

Onze nieuwe glutenvrije bakkerij hebben we (voor de helft) in gebruik genomen. Ik schrijf voor de helft omdat we niet alles tegelijk aan kunnen zetten. Helaas hebben we nog niet genoeg stroom. We kregen net bericht dat dat in januari geregeld wordt, dus tot die tijd is het nog een beetje behelpen.

Eind maart 2022 kwamen de gebroeders van Rijswijk met atlas, trekker en kiepwagen om de ruimte uit te graven waar de bakkerij moest komen.

Nadat de bekisting uitgezet was kwam begin april het grotere materiaal aan: een paar grote betonmixers kwamen voorrijden en storten de bekisting vol. Uitharden en een laagje beton voor de vloer, weer uitharden en dan de vloerverwarming erin. Daarop komt weer een laag beton en een afwerklaag waardoor de vloer gelijk aan de eisen van de tijd voldoet en in tegenstelling tot de “gewone” bakkerij mooi glad is.

Wat ons opviel was dat in deze eerste fase van de bouw wel enige overeenkomst zat met het bakken van ons brood. Ook daarbij komt veel geduld en wachten kijken. Na het mengen van het deeg ligt het te “rusten” op de bank, wordt het gevormd tot een bol. En weer een poos rijzen, waarna het tot brood gevormd wordt en op lage temperatuur gaat het rijsproces langzaam verder tot het na een uurtje of 12 de oven in kan.

Eind juni zijn de wanden gezet, ligt het dak erop, zitten er deuren en ramen in en mogen we zelf aan de slag. Eerst worden alle naden en kieren afgekit door Suus en dan gaat Gerard aan de slag met het aanleggen van de elektriciteit. (Tussendoor bakken en verkopen we ook nog brood. Gelukkig staat Corianne in de winkel en zijn Alessia en Wesley volop in de bakkerij aan het werk).

Alle machines en materialen die erin moeten heeft Gerard in de loop van de tijd bij elkaar “gescharreld”. Aangezien we ons altijd bewust zijn hoeveel broodjes we moeten verkopen voordat we bijv. een machine terugverdiend hebben kopen we bijna alles tweedehands. En dan gebeurt het nogal eens dat het binnenkomt en het te vies is om het aan te pakken(daar is de prijs dan ook naar), dus jullie raden vast al wat er nog moest gebeuren. Poetsen….poetsen……. en nog eens poetsen.

vies hè

En als het dan in een glutenvrije bakkerij gebruikt gaat worden moet het van top tot teen ontsmet worden met alcohol zodat er niks van gluten te bekennen zijn.

Nu, begin november hebben we er al een paar keer in gewerkt. En wat is dat een genot, lekker de ruimte hebben en lekker veel ramen erin.

smaakt naar meer

Eén van de eerste dingen die Gerard ging maken was gebak. Echt héél lekker. Pistache, vanille en appel. De pistache en vanille zijn ook zonder lactose.

productontwikkeling

Croissantjes zijn in ontwikkeling. De eerste poging is een hele lekkere smaak, maar nog even sleutelen aan de structuur, wordt vervolgd….

Nu zijn er volop baksels voor de Sint: speculaasjes, speculaasbrok en gevulde speculaas. Ook de ouderwetse pepernoten en taai taai zijn de oven al uitgekomen.

Dat moet je zeker geproefd hebben……