Glutenvrije Bakkerij

En…….eindelijk is het zover!

Onze nieuwe glutenvrije bakkerij hebben we (voor de helft) in gebruik genomen. Ik schrijf voor de helft omdat we niet alles tegelijk aan kunnen zetten. Helaas hebben we nog niet genoeg stroom. We kregen net bericht dat dat in januari geregeld wordt, dus tot die tijd is het nog een beetje behelpen.

Eind maart 2022 kwamen de gebroeders van Rijswijk met atlas, trekker en kiepwagen om de ruimte uit te graven waar de bakkerij moest komen.

Nadat de bekisting uitgezet was kwam begin april het grotere materiaal aan: een paar grote betonmixers kwamen voorrijden en storten de bekisting vol. Uitharden en een laagje beton voor de vloer, weer uitharden en dan de vloerverwarming erin. Daarop komt weer een laag beton en een afwerklaag waardoor de vloer gelijk aan de eisen van de tijd voldoet en in tegenstelling tot de “gewone” bakkerij mooi glad is.

Wat ons opviel was dat in deze eerste fase van de bouw wel enige overeenkomst zat met het bakken van ons brood. Ook daarbij komt veel geduld en wachten kijken. Na het mengen van het deeg ligt het te “rusten” op de bank, wordt het gevormd tot een bol. En weer een poos rijzen, waarna het tot brood gevormd wordt en op lage temperatuur gaat het rijsproces langzaam verder tot het na een uurtje of 12 de oven in kan.

Eind juni zijn de wanden gezet, ligt het dak erop, zitten er deuren en ramen in en mogen we zelf aan de slag. Eerst worden alle naden en kieren afgekit door Suus en dan gaat Gerard aan de slag met het aanleggen van de elektriciteit. (Tussendoor bakken en verkopen we ook nog brood. Gelukkig staat Corianne in de winkel en zijn Alessia en Wesley volop in de bakkerij aan het werk).

Alle machines en materialen die erin moeten heeft Gerard in de loop van de tijd bij elkaar “gescharreld”. Aangezien we ons altijd bewust zijn hoeveel broodjes we moeten verkopen voordat we bijv. een machine terugverdiend hebben kopen we bijna alles tweedehands. En dan gebeurt het nogal eens dat het binnenkomt en het te vies is om het aan te pakken(daar is de prijs dan ook naar), dus jullie raden vast al wat er nog moest gebeuren. Poetsen….poetsen……. en nog eens poetsen.

vies hè

En als het dan in een glutenvrije bakkerij gebruikt gaat worden moet het van top tot teen ontsmet worden met alcohol zodat er niks van gluten te bekennen zijn.

Nu, begin november hebben we er al een paar keer in gewerkt. En wat is dat een genot, lekker de ruimte hebben en lekker veel ramen erin.

Eén van de eerste dingen die Gerard ging maken was gebak. Echt héél lekker. Pistache, vanille crème en appel. De pistache en vanille zijn ook zonder lactose.

Croissantjes zijn in ontwikkeling. De eerste poging is een hele lekkere smaak, maar nog even sleutelen aan de structuur, wordt vervolgd….

Nu zijn er volop baksels voor de Sint: speculaasjes, speculaasbrok en gevulde speculaas. Ook de ouderwetse pepernoten en taai taai zijn de oven al uitgekomen.

Dat moet je zeker geproefd hebben…

Ondertussen is het februari. In januari is de grotere stroomkabel aangesloten, waardoor we nu volop kunnen bakken.

Er zijn al heel wat baksels uit de oven gekomen. Met oudjaar hebben we genoten van de glutenvrije oliebollen en appelbeignets.

En nu zijn we volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten. Er zijn glutenvrije ontbijtbroodjes ontwikkeld. Deze bieden we ongesneden aan, ze zijn heerlijk om thuis nog even op te piepen zodat je een lekker vers broodje hebt en natuurlijk zijn ze niet alleen lekker bij het ontbijt. Hou je van wat luchtiger brood, kies dan voor haver of meergranen. En wil je juist wat steviger, dan hebben we Teff, Boekweit en Fonio.

Ontbijtbroodje Boekweit
Stokje Haver

Het meeste glutenvrije brood is vrij stevig, zeker ook omdat we zonder allerlei toevoegingen bakken, maar nu hebben we 2 nieuwe varianten, die echt heel zacht zijn, namelijk de Glutenvrije zachte Teff en de Glutenvrije Gist Haver wit (zie ook onze webshop)

Gist Haver
Zachte Teff

Naast het verder ontwikkelen van de croissantjes hebben we nu zelf bladerdeeg gemaakt, waardoor we ook appelflappen kunnen maken. De pitabroodjes zijn verder ontwikkeld waardoor ze lekkerder en makkelijker te verwerken zijn. We hebben zachte puntjes.

Verder is de wortelkoek glutenvrij, de bitterkoekjes en de verschillende varianten van brownie. En natuurlijk mag er geen glutenvrije gevulde koek ontbreken. Kortom, zeker de moeite waard om dit alles eens te proberen. En weet je niet wat te kiezen, probeer dan één van de proefpakketjes.

Kijk op onze webshop voor de beschrijving, de ingrediënten, foto`s en prijzen van de producten