Gezonder glutenvrij brood?

Waarom is ons biologisch glutenvrij brood nou gezonder, dan het gangbare?

Biologische ingrediënten worden geteeld zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische (giftige)bestrijdingsmiddelen, die vind je er dan ook niet in terug, dat scheelt al een slok op een borrel.

Het meeste glutenvrije brood wat verkrijgbaar is, wordt gemaakt met een zetmeelsoort als basis en soms erg veel E-nummers.

Aardappelzetmeel, Tapiocazetmeel, maiszetmeel enz. Deze zetmelen bevatten weinig nutriënten( gezonde ingrediënten) maar het is wel makkelijk bakken.

Vaak is het brood wat als basis zetmeel heeft, een beetje korrelig van structuur.

Dat wilden wij anders doen, maar hoe. Dat was een heel avontuur.

5 jaar geleden kreeg ik( Gerard) een idee hoe glutenvrij brood te maken zonder E-nummers en andere vreemde chemische toevoegingen. Dat was op een zondagnacht, ik lag wakker en ik kreeg een idee hoe dat te doen. Mijn bed uit en de bakkerij in. Het is heerlijk werk om iets nieuws proberen te maken, dat is wel een beetje mijn ding. Maar dit keer was het best lastig. We wilden namelijk glutenvrij brood maken op basis van pseudo-granen, zoals Boekweit, Teff, Amaranth,Quinoa, Fonio enz. allemaal zaden met erg veel gezonde ingrediënten. En, we wilden het doen op basis van desem! Door ook glutenvrij te laten fermenteren ( net zoals we in onze ‘gewone’ biologische bakkerij doen) krijg je nog gezonder en lekkerder brood.

En we wilden graag brood maken van glutenvrije haver. De haver komt uit Finland, een echt haverland, is gegarandeerd glutenvrij en haver is erg gezond, omdat een derde van het zetmeel resistent zetmeel is, wat betekent dat gedurende het fermenteren en in je lichaam, dit deel zetmeel niet afgebroken wordt, maar direct voedsel is voor je darmbacteriën. Om hier goed brood van te maken, dat kostte erg veel tijd om te begrijpen wat er tijdens het proces gebeurde. Met hulp van een vriend die micro-bioloog is, konden we het proces doorgronden en hebben we het nu (meestal) in de hand, waardoor we ook daar een uniek product van kunnen maken. Erg lekker en gezond!

Na een jaar oefenen, testen en de moed niet opgevend, hadden we best wel goede resultaten, vonden we zelf, waarna we besloten een schuurtje om te bouwen tot glutenvrije bakkerij.

Inmiddels is dat schuurtje vervangen door een heuse nieuwe glutenvrije bakkerij, waar we ons (Uw?) glutenvrije brood en banket maken.

Ons glutenvrije brood, is afwijkend qua smaak en kauweigenschappen. Oftewel, je moet het leren eten, maar wij zijn er van overtuigd, dat het menselijk lichaam positief reageert op ons glutenvrije brood. Dat willen en wilden we  met onze biologische bakkerij bereiken, nu ook met gezond glutenvrij brood, brood wat je lichaam begrijpt, omdat er een natuurlijke balans in is.